“NY - vuosi yrittäjänä - ohjelmassa toisella asteella opiskelevat nuoret perustavat lukuvuoden ajaksi oikealla rahalla toimivia harjoitusyrityksiä, jotka tuottavat palveluja tai tuotteita. Nuoret suunnittelevat itse yrityksensä liikeidean. Harjoitusyritys toimii oppimisen polkuna, jonka kautta yrittäjyys, oma-aloitteisuus, vuorovaikutustaidot, vastuunotto, tiimityöskentely sekä muut työelämässä tarvittavat taidot kehittyvät käytännön kautta.”

-www.nuoriyrittajyys.fi


 

Nuori Yrittäjyys-kurssi käynnistyi 2.jaksolla lokakuussa 2010. Ensimmäisen vuoden opiskelijat kuulivat ensin juhlasalissa toisen vuoden opiskelijoiden kokemuksia samaisesta kurssista. Etenkin Nuorten Yrittäjien kompastuskivet ja onnistumiset jäivät mieleen. Monen mielestä oli hankalaa olla samassa ryhmässä parhaan kaverinsa kanssa, jos mielipiteet asioiden hoitamisesta tai osallistumistaso olivat eri luokkaa. Myös yli neljän hengen ryhmistä varoiteltiin. Vaikeutta toi myös löytää hyvä ja tuottava liikeidea kun kilpailijoita oli paljon ja aiheen tuli olla omaan alaan liittyvä. Moni kompuroi myös idean toteuttamisen kanssa ja jotkut olivat jättäneet asioiden hoidon aivan viime tippaan. Myös melko suuri paperisota oli hämmästyttänyt monia.

 


Muodostimme ryhmät sen mukaan, mitä luokkalaisemme halusivat kukin tehdä. Oppilaat vaihtelivat ryhmiä jonkin aikaa, kunnes ryhmistä alkoi tulla selkeitä. Nyt, kun yrityksemme - Tulipa NY - on käyty rekisteröimässä ja sille on avattu tili, meitä on kuusi jäsentä(olemme isoin ryhmä tällä hetkellä, mistä opettajat ovat olleet huolissaan). Tulipa NY:n liiketoimintasuunnitelmaan kuuluu pääsiäisen aika ja siihen liittyvät tuotteet, kuten pääsisäiskukka-asetelmat.  Etenimme rauhallisesti ja käytimme jokaisen erikoistaitoja hyväksi.Valinnaisella somistus-kurssilla sisustimme NY-toimintaa varten luovantilan ja toimistotilan. Kävimme tutustumassa koko luokan kanssa Huiskulan kukkatukussa NY-toimintaan liittyen

Tulipa NY on nyt pitänyt kolmen päivän mittaiset pääsiäismyyjäiset (asetelmia, kortteja ja koristeita). Tätä ennen meidät auditioitiin (olemmeko tarpeeksi KEKE-henkisiä), teimme materiaalihankintoja ja valmistimme tuotteita sekä jaoimme 400 talouteen ja kauppaan mainoksiamme. Harjoittelemme taseen laskemista, osavuosi-raportteja jne. Yritykset lakkautetaan toukokuun lopulla 2011.

Lukiossa tai aiemmissa oppilaitoksissani ei ole ollut mitään tämän suuntaistakaan, ja olin oikeastaan aika innoissani, ehkä myös hieman stressaantunut. Uskoin, että saan käyttää tässä työelämässä oppimiani taitoja, kuten asiakaspalvelua. Hieman minua hämmentää se, että koulu on vasta alkanut ja kaikki oppilaat ovat hyvin eri tasolla puutarha-alaan liittyen, joten mielestäni tämän olisi voinut sen tähden toteuttaa vasta toisena vuotena.

Myyntipöytä 2. päivänä.


http://www.tulipany.vuodatus.net <- Sieltä infoa!