Kukkamyyjänä työskentely-tunneilla 1.jaksossa olimme konehallin kukkasidontaluokassa remonttien takia. Aloimme ensin käydä läpi tyypillisimpiä leikkokukkia, kuten krysanteemi, morsiusharso, liljat… Opimme jonkin verran myös, mitä leikkokukkia sopii viedä vaikkapa sairaalaan (esim. keltanarsissi ei voimakkaan tuoksunsa ja helposti allergisoivana sovi lainkaan), mitkä kasvit eivät kestä terälehtien koskettelua (esim. ruusut), yms. Opettajan tunneilla kalvosulkeisissa ja käytännön harjoittelussa tuli hyvin nopeasti ilmi, kuinka tärkeitä kasvien tieteelliset nimet ovat. Kasveilla kun voi olla monia nimiä eri kielissä, mutta vain yksi tieteellinen nimi.

 

Käytännössä opettelimme ensin leikkokukkien käsittelyä - kuolleet lehdet poistetaan samoin kuin lehdet ja piikit sekä muut epäpuhtaudet vesipinnan alapuolelta, uusi imupinta leikataan (yleensä viistosti). Puntit jätetään veteen odottamaan varsinaista käsittelyä. Pehmeävartisille kasveille kylmää tai haaleaa vettä, puuvartisille lämmintä tai kuumaa. Säilytys useimmiten +2 - +8 C. Opimme kukkavirkisteistä, etyleenistä, maljakon valinnasta. Opettelimme suurimman osan ajasta kimpun spiraalitekniikkaa, ja se alkoi sujua jopa allekirjoittaneelta, joka ei ollut koskaan yrittänyt tehdä kukkakimppua tällä tyylillä. “Ensin leivotaan perusleipää, sitten vasta lisätään se kaikki höttö”, kuten opettajakin sanoi. Uskon että minustakin tulee vielä ihan taitava kimpun sitoja. Emme tehneet sienityöskentelyä vielä, mutta sieni ehti tulla tutuksi. Koitimme laskea, minkälaisen kimpun voi tehdä 15 eurolla vaikkapa rekkakuskille, tai 8-vuotiaalle pikkutytölle. Välillä kävimme itse leikkaamassa sekaan vihreitä tai vaikkapa gerberoita Ahlmanin penkeistä. Loppukurssista ehdimme hieman opetella myös kimpun paketointia ja sellofaaniin käärimistä.

 

 

Kävimme läpi ruukkukukkia samantyylisillä sulkeisilla, tällä kertaa tosin opettelimme erottamaan eri kasveja toisistaan esim. lehden muodon perusteella. Joitakin kurssilla huolestutti, miten erottaa toisistaan vaikkapa erilaisia jukkia tai vehkoja. Kaikki taisivat kuitenkin päästä myös tästä tentistä läpi.

 

Opimme myös vihersisustuksesta, kasvualustoista, multaistutuksista ja eri hydroistutuksista. Kävimme pienissä ryhmissä vaihtamassa multia ja istuttamassa ulkona ruukkuihin uusia kasveja (oma ryhmäni istutti hopealankaa). Meille opetettiin myös viherkasvipäivystykseen liittyviä asioita, kuten lehtien pyyhintää, sumuttelua yms.

 

Lopuksi puhuimme vielä vähän kasvien tuholaisista ja vioituksista, sekä silkkikasveista. Kävimme tähän liittyen myös Helsingin Puutarha-allas Oylla, jossa oli aivan uskomattomia silkkikasveja verrattuna vaikkapa Tiimarin halpoihin versioihin. Silkkikasvejakin pitää hoitaa, mikä ihmetytti meitä oppilaita. Mutta tietenkin pölyt on pyyhittävä, ja kunto tarkistettava. Silkkikasvit ovat hintavia, mutta hyviä vaihtoehtoja vaikkapa ostoskeskuksiin.


 

Kurssiin kuului myös jokaisen oppilaan kassatyöskentely-päivä Ahlmanin tilapuodissa. Oma päiväni oli lokakuussa, ja pääsin mm. hinnoittelemaan eri tyyleillä tuotteita, ja vastaanotin käteistä ja opettelin kortinlukijan käyttöä. En ollut aikaisemmin ollut kaupassa töissä, joten päivä oli hauska kokemus, ja meni ohi hyvin nopeasti. Välillä tosin oli hankalaa antaa kunnon asiakaspalvelua, koska en tuntenut tuotteita, kuten juustoja, leivoksia tms. Asiakkaat kuitenkin ymmärsivät melko hyvin harjoittelijan pulan ja olivat mukavan auttavaisia. Ensi lukuvuonna tilapuotiin tulee kuulemma jotain meille kukkamyynnin harjoittelijoillekin!

Valitettavasti en voi lisätä tähän nyt oikein mitään kuvia, koska ne oli tarkoitettu alkuperäiseen, käsintehtyyn portfolioon ja olen poistanut ne koneelta ajat sitten. Ensi vuoden kuvat ovat kuitenkin varmasti paljon upeampia.